Tarım ve Orman Bakanlığı ile İzmir Ticaret Borsası İTTM için iş birliği ve güdümlü proje ortaklığına imza attı

Tarım ve Orman Bakanlığı ile İzmir Ticaret Borsası arasında İzmir Tarım Teknoloji Merkezi iş birliği ve güdümlü proje ortaklığı protokolü imzalandı. 12 Kasım 2020 Perşembe günü gerçekleştirilen imza töreni Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin himayelerinde gerçekleştirildi. Protokolü Bakanlık adına TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, İzmir Ticaret Borsası adına ise Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli imzaladı.  

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ak Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın da yer aldığı imza töreni sonrasında değerlendirmelerde bulunan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Hepimizin şahit olduğu gibi dünyada çok hızlı bir şekilde bilişim teknolojileri dönüşümü yaşanıyor.

Dünyada yaşanan bu akım, tarımsal alanda akıllı tarım uygulamaları olarak ya da bir diğer ifade ile tarım 4.0 olarak karşımıza çıkıyor. Tarım sektörümüzün geleceği ve uluslararası alanda daha rekabetçi olabilmesi için bilişim teknolojilerindeki bu gelişmeleri, tarımın sosyal boyutunu ihmal etmeden sektöre entegre etmeliyiz.” dedi. Bu entegrasyon ile verimlilik ve kalite artışı, güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişim, etkin ve sürdürülebilir kaynak kullanımı, gerçek zamanlı üretim performansı değerlendirilmesi, çevre dostu tarımsal üretim, maliyetlerin düşürülmesi, pazara erişimin kolaylaşması konularında iyileştirmeler sağlayabileceklerinin altını çizen Işınsu Kestelli, “Kısaca İTTM olarak adlandırdığımız İzmir Tarım Teknoloji Merkezi Projemiz ile tam da bu alanlarda ihtiyaç duyulan teknolojik uygulamaların geliştirilmesine imkân sağlamayı, üreticiler ve tarımsal teknoloji üreten girişimcileri bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. İzmir’in tarımsal üretim potansiyeli, akademik altyapısı ve yeniliğe açık üreticileri ile böyle bir merkez için en uygun yer olduğunu düşünüyoruz. İTTM, tarımda bilişim teknolojileri ve yüksek teknoloji kullanılarak üretilmiş veya üretilecek tasarım, ürün ve hizmetlerin gerçek yaşam ortamında, gerçek kullanıcılarla ve ürünler üzerinde test edilebileceği ve geliştirilebileceği bir ortam sağlayacaktır. Ayrıca, izmir’in tarım teknolojisi alanındaki girişimler için çekim merkezi olması ve tarım 4.0 geçiş sürecinde tarımsal teknolojiler için ar-ge üssü olması içinde zemin hazırlayacaktır.” diye konuştu.

Projenin Bakanlık tarafından da olumlu karşılanması ve işbirliğine onay verilmesinin şevklerini arttırdığına değinen Kestelli, “Çok kıymetli genel müdürlerimizin İTTM Projesi ile ilgili olarak yaptıkları olumlu ve yönlendirici düşünceleri de bizler için yol gösterici olmuştur. Bu imkânı bizlere sağladığı için başta Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli olmak üzere genel müdürlerimize ve emeği geçen tüm bakanlık çalışanlarımıza Borsamız adına şükranlarımızı sunar, hayırlı olmasını dilerim.” dedi.

TAGEM Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik ise projenin İzmir ve Türk Tarımı için atılan oldukça önemli bir adım olduğuna değinerek “İmzalanan iş birliği protokolü ile İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın veri, bilgi, donanım ve uzman alt yapısından proje bazlı olarak fayda sağlanmasına imkan sağlanacak.” diye konuştu.

 

İzmir Tarım Teknoloji Merkezi