İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde kamu ve özel sektör paydaşlarımızla kurulan, “Akıllı Tarım Teknolojileri” odağında; KOSGEB TEKMER Destek Programı kapsamında faaliyet gösteren İTTM, proje başvuruları almaya başladı.
Başvuru ve değerlendirme süreçleri sonrasında Ar-Ge projeleri TEKMER bünyesinde yürütülmesi uygun bulunan girişimler, TEKMER statüsü çerçevesinde vergi avantajlarından ve İTTM geniş paydaş ağından faydalanma fırsatlarını elde edecekler.
İzmir Tarım Teknoloji Merkezi, kısa adı ile İTTM, İzmir Ticaret Borsası tarafından kurulmuş olan, tarımda bilişim teknolojileri kullanılarak üretilen ürün ve hizmetlerin, yani akıllı tarım uygulamalarının, gerçek yaşam ortamında, gerçek kullanıcılar ve ürünler ile test edilebileceği ve geliştirilebileceği tematik ve açık bir inovasyon ortamıdır.
İTTM ile hedefimiz, tarımı sürdürülebilir, rekabetçi ve verimli hale getirmek için bilgi ve iletişim sektörünün tarıma daha güçlü katılımını, entegrasyonunu ve tarımın dijital dönüşümünü desteklemeyi amaçlayan, tarım girişimciliği ekosistemini hayata geçirmektir.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı TAGEM enstitülerinden İzmir, Menemen’de bulunan Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) içerisinde yer alan İTTM’de tarım teknolojilerinin; özel sektör, kamu, akademi ve bu teknolojilerin kullanıcısı olan tarımsal üretici ve işleyicilerle birlikte geliştirilmesi hedeflenmektedir. Tarımda bilişim teknolojileri odağında araştırma-geliştirme ve/veya ürün, süreç, hizmet yeniliği içeren teknoloji ve yenilik odaklı iş fikri, proje sahibi girişimci ve işletmelerin yanı sıra bu girişimci ve işletmelere Ar-Ge faaliyetlerini destekleyici hizmet sunabilecek firmalar, araştırmacılar, tarım ve tarım makineleri üreticileri de İTTM içerisinde faaliyet gösterebilecektir.
İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde kurulan ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile T.C. Tarım ve Orman Bakanlığının destekleriyle hayata geçirilen İzmir Tarım Teknoloji Merkezi, KOSGEB TEKMER Destek Programı kapsamında; TEKMER adı kullanım hakkını alarak Türkiye’nin tarım teknolojileri odaklı ilk teknoloji geliştirme merkezi olmaktadır. İTTM, girişimcilere tarım sektöründe bilişim teknolojileri temelli Ar-Ge çalışmaları için gerekli fiziksel ortam, altyapı ve iş bağlantılarını sunarak, yerli tarım teknolojilerinin geliştirilmesine ve ticarileşmesine destek olacaktır. İTTM bünyesinde yer alan laboratuvarlar ve ekipmanlar sayesinde, girişimciler kendi finansal kaynaklarını altyapı yatırımı yerine çözüm geliştirmeye odaklayıp, ayrıca 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında sağlanan çeşitli vergi indirimi ve teşvik unsurlarından faydalanabileceklerdir. Bunların yanında, İTTM’nin sunduğu en büyük ayrıcalık, geliştirilen teknolojilerin gerçek yaşam koşullarında, gerçek ürünler ve gerçek kullanıcılar ile test edilmesine olanak sağlayan uygulama arazileri sunmasıdır. Bu sayede girişimcilerin, ürünlerinin tarımsal uygulamalardaki etkinliğini ve gerçek yaşamda performansını değerlendirme ve gerekli iyileştirmeleri yapma fırsatları olacaktır.
İTTM’ye, girişimci adayları, girişimciler, işletmeler veya mikro-küçük ve orta ölçekli işletmeler Ar-Ge ve Yenilik projeleri ile başvuru yapabilirler. İTTM Türkiye’de tarımın dijitalleşmesi dikeyinde ilk ve tek teknoloji geliştirme merkezi olacağı için bu konudaki ulusal çaptaki tüm girişimlere/işletmelerin başvurusuna açık olacaktır. Aday girişimciler ve işletmeler, proje önerilerini, aşağıda iletilmiş olan bağlantı üzerinden ilgili başvuru formunu doldurarak İTTM Yönetimine iletebilirler.
Başvurulan projeler, akademisyen, ilgili sektör uzmanları ve/veya yatırımcı profiline sahip hakemlerden oluşan değerlendirme kurulu tarafından hazırlanacak değerlendirme raporu doğrultusunda TEKMER İcra Komitesi tarafından TEKMER’de yer almaya ve yürütülmeye uygunluk onayını alacaktır.
Başvurular için: https://bit.ly/48H2Lyo